Vilka saker är viktiga för dig för att få din vardag att gå ihop? Här är några saker att tänka på när du väljer vart och om du ska flytta!

·       Livsstil- älskar du att hålla ett högt tempo och ha många bollar i luften eller vill du ha ett mer avkopplat liv? Välj ett land där stämningen gynnar dig!

·       Sjukvård- har du några hälsoproblem du behöver regelbunden hjälp med eller funderar du på att skaffa barn och behöver tillgång till bra förlossningsvård? Se till att du kan få tillgång till gratis eller billig sjukvård i landet du väljer!

·       Skolor- går dina barn i skolan, eller pluggar du själv? Kompromissa inte när det gäller kvalitén på utbildning!

·       Kost- vad för typ av diet äter du? Går det att få tag på livsmedel som du tycker om och mår bra av? Kolla upp vad folk äter i landet du ska flytta till, det är ofta den maten som är billigast.

·       Levnadskostnad- hur mycket pengar kan du tänka dig att betala för hyra, bil och andra fasta kostnader? Hur mycket kostar det att ha en bra internetuppkoppling och telefonabonnemang? Kostnaderna för fasta utgifter skiljer mycket i olika länder!

·       Shopping och nöje- vad gillar du att lägga pengar på och vilka intressen har du? Kolla upp hur mycket det kostar att köpa saker du ofta spenderar pengar på.

·       Arbete- vad kan du tänka dig att arbeta med och hur lätt är det att få jobb inom det? Hur är lönerna? Kolla jobbannonser för att få ett hum om vad du kan förvänta dig! Lönerna kan skilja oerhört mycket från land till land! 

·       Vistas lagligt- kolla upp vad förutsättningarna är för att få stanna, behöver du ansöka om visum, och i så fall hur ofta och vad måste du göra för att få det?

Kommentera

Publiceras ej