När du har varit och rekat stället du vill flytta till och kommit hem igen är det en hel del jobb som väntar. Och nej, jag menar inte bara jobba extra för att tjäna ihop pengar för att ha råd med flytten, det finns en hel del annat att stå i!

En sak som du måste ta tag i är att fatta beslut angående dina prylar. Självklart vill du ta med en del grejer till ditt nya hem, och hur mycket du kan ta med beror mycket på vart du flyttar. Oavsett hur mycket du ska ta med kommer du, precis som fallet är med de flesta flyttar, behöva göra dig av med en del grejer och göra en ordentlig rensning.

Det här är ett utmärkt tillfälle att gå igenom allt du har och faktiskt få lite bättre koll. Hur många gånger har man inte hittat en sak längst in i ett skåp och tänkt ”Nämen, vilken bra grej, den ska jag börja använda”, för att sedan lägga in den i skåpet igen och glömma bort den. Nu har du chansen att göra dig av med sådana grejer för gott!

Vi insåg tidigt i processen att det skulle bli onödigt mycket jobb att sälja alla saker styckvis på tradera, så vi gjorde bara det med saker som var värda lite mer. Om du till exempel har gamla mobiler och annan teknik liggande som du tror du kan få en bra peng för så kan du lägga ut några annonser och se om folk nappar.

Småsaker, som krukor (jag hade typ 15 vita krukor- vem behöver så många egentligen??), gamla prydnadskuddar, porslin, kläder och böcker är mycket mer praktiskt att sälja på loppis. Vi skapade faktiskt en loppis hemma, vi fyllde vardagsrummet med allt vi ville bli av med och bjöd in familj och vänner och gjorde ett avskedsparty av det. Det var riktigt mysigt, folk fick en kopp kaffe och en kaka och gick runt och plockade på sig saker. Många såg det som en möjlighet att hjälpa till och sponsra oss, och vi fick ihop runt 10 000 kr på vårt gamla skräp som vi inte ville ha kvar!

När vi valde vad vi skulle sälja och vad vi skulle behålla var vi stenhårda. Vi tänkte ”Ok, är den här prylen verkligen så värdefull för mig att det är värt att släpa med den över halva Europa?”. Som jag ser det så finns det tre olika värden saker kan ha.

·       Det praktiska värdet. I den kategorin ryms allt från strumpor till durkslag. Det är kanske inte saker du älskar, men du behöver dem för att vardagen ska fungera.

·       Det känslomässiga värdet. Här ingår saker som fotografier, dina barns första små skor, eller tallrikarna du ärvde från mormor.

·       Det ekonomiska värdet. Det säger sig självt, dyra grejer, helt enkelt.

När du rensar kan du använda dig av de här tre kategorierna för att avgöra vad du ska ha kvar. Om en sak inte passar in på någon av de här kategorierna så är det mycket möjligt att den inte förtjänar en plats i det nya hemmet.

En varning ska dock utfärdas. Medan saker med känslomässigt eller ekonomiskt värde ofta är självklara att ta med så är det lätt tänkt att praktiska saker inte behöver tas med. Det är ju så lätt att bara köpa nya gafflar eller tvålpumpar. Det finns två problem med ett sådant tänkesätt. Det första problemet är att det inte precis är miljövänligt att köpa nytt utan att egentligen behöva det, och det andra är att du kommer förlora mycket pengar på att göra så. Pengarna du får av att sälja begagnade saker kommer aldrig att täcka kostnaden för att köpa samma saker nya när du väl är framme och inser att oj, du behöver nog fler par strumpor ändå.

Givetvis beror allt på vart man flyttar, om du ska flytta långt bort kanske du räknar på det och inser att det blir dyrare att skeppa alla dina saker dit än att köpa nytt när du kommer fram, och då finns det inte mycket att göra åt saken. Men om du flyttar inom Europa, gör dig inte av med för mycket grejer! En kompis som flyttade till Spanien berättade att hon och hennes man sålde nästan allt de ägde, de tänkte ”Äsch, grytor, det kan vi köpa nya där”, men de ångrade sig bittert, för grytor kostar faktiskt ganska mycket att köpa nya, särskilt när man är mitt i en flytt och har mindre pengar än vanligt.

Det är dyrt att flytta utomlands, och det tillkommer en massa kostnader som man inte hade en aning om, så ju mer du kan spara, desto bättre är det!

Se till att du har gott om tid på dig att gå igenom allt du äger. Rensa i källar- och vindsförråd och var stenhård mot dig själv. Om du aldrig använder en grej, gör dig av med den! Din flytt är ett utmärkt tillfälle att ge dig själv en fräsch start, och ju mer saker du har, desto jobbigare blir livet. Om du behöver inspiration kan du kolla på minimalism-videos på YouTube. När man hör folk prata om hur lite saker man kan klara sig med får man en bättre förståelse för att man inte behöver ha så mycket grejer för att vara lycklig.

Jag vill dock slå ett slag för att ta med saker som får dig att känna dig som hemma. Det kan vara favoritkopparna, täcke och kudde, tavlorna du älskar eller en ljuslykta. Om du skalar bort allt som gör ditt hem till ett hem bjuder du in hemlängtan, och det vill vi inte!

När det gäller möbler så var vi väldigt optimistiska. Vi tänkte att eftersom vi hade IKEA-möbler i fint skick så skulle de vara lätta att bli av med, för det är ju sådana möbler alla svenskar vill ha. Vi hade fel. De få möblerna vi fick sålt gick för väldigt lite pengar, och till slut var vi tvungna att lämna in allt som var kvar på ett ställe som säljer begagnade möbler åt en för en viss procent. Så det kan vara bra att tänka på att det är inte så lätt att sälja möbler som man kan tro.

”Men”, kanske du tänker. ”Om ni gjorde er av med alla era möbler, var ni inte tvungna att köpa nya då? Det blir väl dyrt?”. Det är här ett kanske nytt fenomen för en svensk som dig kommer in- att hyra möblerat. I Sverige hyr man bara möblerat om man hyr en lägenhet i andrahand någon månad, men utomlands verkar det faktiskt vara ganska vanligt att möbler ingår i hyran. Så är det i alla fall här i Skottland. Och det är jättesmidigt!

Som tur var så fick vi en lägenhet som är möblerad med IKEA-möbler, så vi känner oss som hemma! Men är det inte äckligt/omysigt/fult att bo ibland möbler som inte är ens egna? Jo, det kan det säkert vara! Vissa annonser man ser är fruktansvärda, det kryper i hela kroppen bara av tanken att bo där! Men om man kan hitta en möblerad lägenhet som är ok så hjälper det mycket i början, man slipper frakta sina möbler eller köpa nya. Sedan om man vill kan man ju hitta en omöblerad lägenhet och möblera den efter eget behag, men tro mig, det är bara skönt om du slipper det precis när du är ny i landet, det finns så mycket annat som ska göras ändå!

När du väl har sorterat alla dina tillhörigheter och gjort dig av med allt du ska så är det bara att börja packa. Men det är inte så bara…

 

Kommentera

Publiceras ej