Alla har vi vår comfort zone. Vad är det? Jo, det är ett mysigt litet ställe där allt är bekant. Man känner alla där, man kan alla gator utan och innan och känslan man har när man är där är samma känsla som när man ligger i soffan under en filt och tittar på en film man sett tjugo gånger om. Visst låter det som ett underbart ställe?

Vi hade definitivt en sådan comfort zone. Vi hade bott i Malmö i fem år och mer eller mindre varit på samma jobb hela tiden. Vi handlade i samma affärer, cyklade på samma cykelbanor och träffade samma människor i fem år. När vi flyttade till Malmö så var det för att min man fick jobb där, och vi sa att vi stannar nog där i max fem år, sedan är det dags att röra på sig.

När ca fyra år hade gått hade jag ett samtal som nog förändrade mitt liv för alltid. Det var inget märkvärdigt, utan bara en kvinna i 60-årsåldern som berättade lite om sig själv för mig. Hon berättade var hon bodde och att hon och hennes man hade egentligen bara sagt att de skulle stanna i den lägenheten i max fem år, men typ 35 år senare bodde hon fortfarande kvar där!

Inget illa om denna trevliga dam, för det är så klart inget fel om hon känt för att vara kvar i sin comfort zone, det är helt upp till var och en och absolut inget fel att göra, men jag fick lite minipanik när jag hörde detta. Skulle jag bo kvar i vår lägenhet i trettio år till? Nej, det lät inte så lockande. Livet erbjuder så mycket äventyr och spännande erfarenheter som kan berika en om man bara tillåter det.

Många flyttar så klart utomlands för jobb, de kanske blir förflyttade utomlands eller så finns det inga jobb i landet de bor i. Det här kan vara en bra anledning att flytta, men risken är att det inte blir lika spännande och roligt om det bara är något man tvingas att göra för att klara livhanken. Äventyret och reslusten är den roligaste anledningen att flytta, men man kan också flytta för att lära sig ett till språk eller bara byta miljö och få bättre koll på vad som händer ute i världen egentligen.

När man flyttar utomlands lär man sig ett gäng viktiga läxor, till exempel att man kan göra samma sak på olika sätt och inget av sätten behöver vara fel. Detta är något som är väldigt lätt att säga, men att uppleva det är något helt annat. Man märker också att vissa saker man tidigare tyckt och tänkt är direkt felaktiga. Till exempel har man alltid lärt sig att Svensk sjukvård är så fantastisk och att det är unikt att den är gratis, vilket är delvis sant och bra, men här i Skottland är till och med receptbelagd medicin gratis, och även synundersökningar!

Så man lär sig mycket på att byta miljö. Men det är inte bara mer kunskap man får, man lär sig också att konstant, varenda dag lämna sin comfort zone och göra saker man aldrig hade vågat innan. Det kan vara allt från att skriva in sig på vårdcentralen till att ringa till en bank på engelska eller jobba med saker man knappt kan på ett språk man börjar tvivla på att man kan.

Även om det är otroligt berikande att bo utomlands så ska man vara beredd på att man blir oerhört trött. Även vanliga saker, som att handla mat, kan få en att bli helt matt. Det är alltid några nya intryck man inte är van vid. Små, små saker som läggs ihop till en stor klump av anti-comfort zone. Så jag skulle bara rekommendera en utlandsflytt för de som är någorlunda mentalt stabila, faktiskt.

Särskilt i början, när allt ska fixas och det är bankkonton hit och telefonnummer dit och elräkningar med det ena och det andra, är verkligen uttröttande och man ska vara medveten om att det inte verkar finnas några system som är uppbyggda för att man ska flytta utomlands. Ibland finns det liksom inga anordningar som kan hjälpa en. Ett exempel är när vi ville byta vår adress på Swedbank, men det fick inte vara en utländsk adress och vi fick inte sätta oss på våra föräldrar. Hur i hela friden gör man då? Vi gick till ett annat Swedbank-kontor och fick hjälp av en mer förstående tjej som skrev oss på våra föräldrar.

En mindre viktig anledning till att flytta utomlands är att det nog ser ganska bra ut på CV:et. Det visar att du är driven och inte är rädd för utmaningar. Detta är nog mer av en bieffekt av en flytt än en anledning att flytta, men det är en aspekt att ha i åtanke.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att även om vi alla älskar vår comfort zone, så är den ett förrädiskt ställe. Den kan aldrig hjälpa oss framåt, utan bara få oss att stanna kvar där vi är. Och livet blir bra mycket roligare om man tar klivet utanför comfort zonen, ju oftare desto bättre!

Kommentera

Publiceras ej