Bara att packa alla grejer som ska med i flytten är en hel vetenskap. Det är bäst att vi tar det från början!

Flyttlådor och utfyllnad

Innan du kan börja packa måste du så klart få tag på kartonger att lägga grejerna i. Det är dyrt att köpa kartonger, så hör bland vänner och bekanta om någon vill bli av med sina gamla lådor för en liten ersättning. Men det bästa är så klart om du kan få tag på lådor gratis. Många butiker slänger massvis med kartonger varje vecka, och eftersom jag jobbade i butik innan vi flyttade kunde jag ta hem en del därifrån. Men jag tror absolut att om du går runt och hör med olika butiker så kan du säkert få en del kartonger som annars bara ska till tippen. Jag skulle testa mindre butiker, men har också hört om folk som får till exempel bananlådor på Ica.

När du ändå är i butikerna och letar gratissaker, fråga om de har wellpappbitar, bubbelplast, silkespapper och liknande som ska slängas. Även om det bara är små bitar kan det vara användbart.

Om du inte får tag på några gratislådor så har IKEA relativt billiga. Men när du packar, var lite innovativ. Om du har förvaringsboxar, tvättkorg och andra ihåliga grejer som man kan lägga prylar i - fyll dem! Det finns ingen anledning att du ska flytta med luft när du kan fylla det utrymmet med saker!

När du väl packar så funkar tidningspapper, reklamblad och hushållspapper bra att linda in saker i. Lägg papper emellan tallrikar och koppar, packa allt separat, annars kan de studsa mot varandra och krossas. Det går att köpa bubbelplast på rulle för saker som är extra ömtåliga. Vinglas och annat känsligt kan du linda in i bubbelplast och lägga i en mindre kartong inuti en större. Ju mindre plats sakerna har att studsa runt på, ju större chans att allt håller.

Ha ett system

Ju tidigare du kan börja packa, desto bättre är det, för det tar tid och det är inte kul att behöva stressa. Jag kom på ett system som funkade väldigt bra för oss. Det går ut på att du märker dina kartonger med 1, 2 eller 3. Ettorna innehåller det viktigaste som du absolut måste ha med dig, tvåorna sådant som du helst måste ha, men skulle kunna hämta senare, och treorna innehåller sånt som du vill ha kvar, men inte är livsnödvändigt.

Poängen med systemet är att om det skulle vara så att du inte kan få med dig alla kartonger (vi var oroliga att allt inte skulle få plats i släpet), så får du i alla fall med dig det viktigaste.

Börja tidigt med att packa allt som ska ner i kartonger märkta med 3. Det kan till exempel vara böcker, prydnadssaker, kläder du sällan använder och filmer. Efter hand som du packar kommer du att ha en hög med treor, de får stå längst in i lägenheten. Du fortsätter sedan med tvåor. Där packar du ner saker som verkligen kan vara bra att ha, men som du inte använder varje dag, till exempel gästsängkläder, ljus, sällskapsspel och vinterkläder om du flyttar mitt i sommaren.

Sist packar du ettorna, och där åker allt viktigt med, som kökssaker och mat och kryddor, pärmar med viktiga papper, kläder och så vidare. När du är färdig står kartongerna i ordningen som de bör bäras ut. Ettorna kommer först och hamnar längst in i släpet, tvåorna följer därpå och sist kommer treorna. Skulle det vara så att allt inte får plats så är det treor med mindre viktiga saker som blir över, och då kan du förhoppningsvis lagra dem hos dina föräldrar eller en kompis.

Det här systemet är väldigt smidigt, för när du väl kommer fram och bär in allt så hamnar treorna längst in i det nya hemmet och ettorna blir lättillgängliga och du slipper leta efter viktiga saker.

Självklart ska varje kartong inte bara märkas med en siffra, utan också ha en beskrivning på vad som finns i. Du kan också skriva på vilket rum kartongerna ska till om du vill göra det ännu enklare.

Genomskinliga lådan

Om du inte redan har en, skaffa en genomskinlig plastback innan du flyttar. Detta är lådan för sådant som du inte kommer orka leta efter. Här kan du lägga saker som är bra att ha när du packar upp, som en kniv att snitta upp kartonger med, tejp, sax, papper och penna, tandborste och tandkräm, handtvål till toaletten och en handduk, ja, du fattar. Allt som du tror att du skulle kunna behöva första dagen direkt när du kommer fram åker ner i genomskinliga lådan och hittas lätt som en plätt!

Detta underlättade oerhört mycket för oss och jag kan verkligen rekommendera det!

 

Vacuumpåsar- min stora kärlek

Tips som att man inte ska packa alla böcker i en jättetung kartong eller att lägga saker som hör till samma rum i samma låda känner de flesta till och behöver inga råd om. Men en grej som jag tror att många inte riktigt har upptäckt ännu är vacuumpåsar. Du vet sådana där som man dammsuger luften ur. De är livet! När vi flyttade hade vi en skumgummimadrass som vi brukar ha som gästsäng och även om den var ihoprullad så tog den mycket plats. Så vi testade att lägga den i en vacuumpåse och började suga. Alltså, det var så tillfredställande att se den krympa ihop till en platt liten hård klump!

Likadant gjorde vi med täcken och kuddar, soffkuddar, vinterkläder och koftor och allt annat som egentligen mest består av luft. Förutom att det tog mycket mindre plats så skyddar det också grejerna mot fukt och smuts. Det är helt enkelt en genialisk uppfinning!

 

Kommentera

Publiceras ej