Innan man flyttar måste man ju så klart veta vilket land man vill flytta till. Om du flyttar för jobb har du troligen inte så mycket val och får bara göra det bästa av situationen, men hur är det om du flyttar för studier eller bara för att testa något nytt?

Tänk igenom vilka kontakter du har. Har du någon släkt eller vänner som bor utomlands, eller känner du någon som bott utomlands tidigare du kan fråga om råd? Det är väldigt användbart att ha någon man kan fråga om råd, för även om mycket går att googla sig fram till finns det också mycket som är svårt att hitta svar på, för att inte tala om frågor man inte visste att man borde ställa.

Om du inte känner någon som du kan ta hjälp av i ditt beslut kan forum på nätet med svenskar som bor utomlands vara till hjälp. Där kan du läsa om vilka utmaningar som väntar i landet du funderar på men också varför det är värt att flytta dit.

När du bestämmer dig för vilket land du ska flytta till, kom ihåg att det är väldig skillnad på att vara på semester någonstans och att bo där. Till exempel är det helt underbart att semestra i Grekland, men många greker flyttar därifrån för att det inte finns några jobb. Basera inte ditt beslut på hur mycket kul det finns att göra, för ärligt talat, hur mycket turistattraktioner hinner man med en vanlig vardagsvecka? Om du inte åker på en massa spännande utflykter en vanlig vecka i den svenska staden du bor i så kommer du antagligen inte göra det när du bor utomlands heller.

Största delen av livet består av vardag, även om man bor utomlands, så därför är det viktigt att just vardagen är så bra det bara går! Så kolla upp saker som hur bra mataffärerna är, kollektivtrafik osv. Tänk igenom vad som är viktigast för att din vardag ska funka. Kanske gillar du ekologisk mat och en hälsosam livsstil med nyttiga alternativ både i mataffären och på restaurang? Eller värdesätter du att ha nära till naturen? Vilket klimat trivs du bäst i? Har du barn behöver du hitta ett land med bra skolor, och om du har ett särskilt yrke du vill jobba med behöver du kolla upp hur arbetsmarknaden ser ut på den fronten.

Så det är en hel del saker som väger in. Varje liten enskild vardagssak kanske inte är så viktig, men vardagens helhet väger tungt för vårt välbefinnande. Vi vill ju inte behöva drabbas av hemlängtan, eller hur? Nej, det nya landet ska ju faktiskt bli vårt hem!

När du har bestämt dig för ett land som du tror är bäst för dig så måste du självklart åka och hälsa på! Vi hade turen att få låna ett hus av våra vänners vänner i Edinburgh när husägarna själva var i Australien. Vi bodde gratis i 2,5 månader och det var en väldigt bra grej, måste jag säga! Alla kan så klart inte räkna med att hitta gratis boende, men det kan vara värt att kolla upp! Det finns folk som gärna vill ha någon som passar deras hus medan de är borta därför att försäkringen blir mycket dyrare för dem om huset står tomt länge. Om du inte hittar något gratis boende så kan du försöka hitta en billig tillfällig bostad på Airbnb eller liknande.

Det är så klart frestande att bara åka på semester till landet ett par veckor och bo på hotell, men risken är att du inte får en klar bild av hur det faktiskt skulle vara att bo där. Vi kände efter 2,5 månader att vi verkligen visste vad vi gav oss in på, och det kändes väldigt skönt när man sedan skulle starta processen att faktiskt flytta.

Om du vill få tjänstledigt från jobbet kan du göra som oss och plugga på distans medan du är borta, då kan du även få lite studiemedel. Vi levde på studiemedel och sparpengar medan vi var iväg, och det var ett smart drag. Det var också bra att vi kunde komma tillbaka till våra gamla jobb och jobba fyra månader innan vi stack från Sverige på riktigt, det hade inte varit så kul om vi kom tillbaka och var arbetslösa. Om du söker tjänstledigt för att studera så får din arbetsgivare inte neka dig, men kan välja att skjuta upp ledigheten några månader, så ansök i god tid.

Under tiden vi var borta hyrde vi ut vår hyresrätt i andra hand, vilket var oväntat smidigt. Nu beror det ju lite på var man bor någonstans, men i Malmö var det inga problem att hitta hyresgäster bland vänner och bekanta, så hade vi lagt ut en annons på blocket hade det nog varit ännu lättare. Att ha någon som betalar hyran medan man är borta är väldigt smidigt. Det var dock en del jobb med att skriva på kontrakt och packa ihop saker så att hyresgästerna skulle ha någonstans att lägga in sina kläder och grejer, så det var fullt med kartonger under sängen med våra grejer som vi sedan fick packa upp när vi kom hem. Men det var absolut värt det och vi sparade mycket pengar på det!

Det var väldigt nyttigt att vara i Edinburgh ett tag utan att jobba och ha en massa tid att utforska, träffa nytt folk och ta reda på hur saker och ting går till. Vi lärde oss hur det funkar att vara egenföretagare här (vilket är otroligt mycket lättare än i Sverige!), hur bussarna funkar, vilka mataffärer som är bra att handla i, vilka restauranger vi gillar, var sjukhuset ligger och vi lärde oss att hitta i olika områden i staden. Allt detta gjorde det mycket lättare när vi väl flyttade hit, lägenheten vi fick ligger i ett område vi redan kände till, och det var väldigt skönt att inte behöva kolla upp en massa saker om läget. Det hjälpte oss också att föreställa oss flytten under själva planeringsstadiet och det kändes inte lika läskigt som det skulle ha gjort om det var ett område vi inte kände till alls.

När vår provperiod på 2,5 månader var över ville vi inte åka hem till Sverige igen! Det var då vi visste att det var rätt beslut att flytta på riktigt!

 

 

Kommentera

Publiceras ej