Att hitta en bostad när man inte är på plats fysiskt kan vara väldigt svårt, men ibland går det. Det underlättar om du känner folk på platsen du ska flytta till. Berätta för alla du känner att du behöver hitta boende, och be dem om tips. Vi fick vår lägenhet, inte genom mitt konstanta sökande på internet, utan genom en kille som kände en kille. Det är svårt att få en lägenhet om man inte kan bevisa att man kan betala för sig, ibland räcker det med att kunna säga att man har fått jobb, men ibland måste man ha tydliga bevis, till exempel betala några månaders hyra i förskott eller ha någon typ av bevis att man har en inkomst. Ett intyg från tidigare hyresvärdar och arbetsgivare kan också behövas så att de ser att du är skötsam.

I Sverige så är man van vid att man kan bara ställa sig i bostadskö och börja söka, men utomlands får man ofta vara mer på. Det är först till kvarn som gäller och allt rör sig ofta fortare. Det är inte fråga om att man letar boende om ett halvår, snarare om en vecka. Detta kan kännas väldigt stressigt och läskigt för en svensk. Vi fick vår lägenhet lite över en månad innan vi flyttade, men var tvungna att betala ett par veckor utan att vi flyttat in.

Det är bra att ha en back up-plan. Vad händer om du packat ihop alla dina grejer och är redo att åka men inte har något boende att åka till? Kan du bo hos kompisar, har du råd att ta in på air bnb eller hotell eller vandrarhem? Vad gör du i så fall med dina prylar, kan du lämna dem hos dina föräldrar eller i någons källarförråd?

Det är helt klart mycket lättare att hitta en lägenhet när man är på plats, så att hanka sig fram med tillfälliga lösningar kan vara en bra idé tills man hittat något. När du är där kan du gå på visningar och vara aktiv i ditt bostadssökande. På tal om visningar, betala aldrig något i förskott förrän du eller en vän har varit i lägenheten och sett att allt är ok och skrivit på kontraktet. Det finns tyvärr många som lever på att blåsa godtrogna utlänningar!

Betala heller aldrig några pengar för att få vara den första som får se lägenheten eller något liknande. Det luktar begraven hund lång väg. Om det är så de beter sig i början av processen och vill bara roffa åt sig så mycket pengar som möjligt, hur kommer de då inte vara när du är deras hyresgäst? Om något verkar för bra för att vara sant så är det det, och var aldrig desperat nog för att tacka ja till något som känns fel i maggropen!

Om du behöver betala en deposition när du flyttar in, så ta kort på allt i lägenheten. På det viset kan du få tillbaka dina pengar när du flyttar ut och hyresvärden kan inte anklaga dig för att ha förstört något som var i dåligt skick redan när du kom.

När det gäller standarden utomlands så får man ofta vara beredd på att sänka sina krav. Sverige är inte längre bara ett land med röda hus och vita knutar, husen har även nyrenoverade kök och helkaklade badrum och golvvärme. Det kan man inte alltid förvänta sig utomlands. Här i Skottland bor folk riktigt sunkigt, och även dyra lägenheter är skabbiga med svenska mått.

Jag var faktiskt ganska oroad när jag tittade igenom bilder på lägenheter på nätet. Här kommer en beskrivning av min mardrömslägenhet, en sammanslagning av alla hemska bilder jag sett…

Jag kommer in i ett mörkt, litet trångt rum, målat i en beige färg, med terrakottafärgade heltäckningsmattor från åttiotalet. Furusängen som står i hörnet är bäddad med militärgröna lakan och en naken glödlampa hänger i taket. Ett par fläckiga gardiner hindrar det mesta av dagsljuset att tränga sig in och det luktar fukt och klor. Jag går vidare in i det lilla vardagsrummet där en tjock-tv står och flimrar och en gammal brun soffa med nersuttna dynor och märkliga fläckar stirrar mig tillbaka stint i ögonen. Det lilla hörnet som ska föreställa köket har ett par klaffstolar och ett vingligt bord och kaklet mögel- och kaffefläckar här och var. Badrummet har en liten vask med två kranar, ett smutsigt plastgolv i en märklig rosa färg och toastolen är äldre än jag är…

Jag hade kunnat fortsätta hur länge som helst, och faktum är att även om det här för en inredningsintresserad svensk som mig låter som en total mardröm så är det faktiskt så här många bor. Jag har även lärt mig att vi svenskar är betydligt mycket mer noga med att städa än vad skottar är…

Så sänk dina förväntningar, så blir du inte lika besviken. Man kan ha det bra med en enkel lägenhet, men när det känns smutsigt på ett sätt som inte går att städa bort, till exempel om det är supermögligt eller gamla heltäckningsmattor bortom all räddning, låt hellre bli. Man vill ju inte bli sjuk!

En tysk tjej som flyttade hit berättade att när hon bodde i sin första lägenhet här blev hennes hälsa sämre och sämre, och hon fick en förfärlig hosta. Hon fattade inte vad det berodde på, men efter några månader så flyttade hon sängen från väggen och förstod vad det var som var på tok. Bakom sängramen som stått mot väggen var det alldeles svart av mögel! Hon flyttade och nu mår hon mycket bättre, tack och lov!

 

Kommentera

Publiceras ej